Title
|
اثر امواج فراصوت و روش خشك كردن بر سينتيك افت رطوبت و آبگيري مجدد گندم جوانه زده
|
Type
|
Article
|
Keywords
|
جوانه گندم، ضريب نفوذ مؤثر رطوبت، فروسرخ، مدل پيج، هواي داغ.
|
Abstract
|
در اين پژوهش اثر زمان فراصوت و نوع خشك كن (هواي داغ و فروسرخ) بر زمان خشك شدن، ضريب نفوذ مؤثر رطوبت و آبگيري مجدد جوانه هاي گندم بررسي و سينتيك خشك شدن مدل سازي شد. براي اعمال پيش تيمار فراصوت، جوانه ها به مدت 0، 5، 10 و 15 دقيقه داخل دستگاه حمام فراصوت قرار گرفتند و بعد از خروج از دستگاه و حذف رطوبت اضافي، نمونه ها به صورت لايه نازك داخل خشك كن هاي هواي داغ (با دماي 70 درجه سلسيوس) و فروسرخ (توان 250 وات) قرار گرفتند. نتايج اين پژوهش نشان داد كه تيمار فراصوت تا 5 دقيقه، سبب افزايش سرعت خروج رطوبت از جوانه ها، افزايش ضريب نفوذ مؤثر رطوبت و در نتيجه باعث كاهش زمان خشك كردن مي گردد. با افزايش زمان تيمار فراصوت از صفر به 5 دقيقه، ميانگين زمان خشك شدن جوانه ها در خشك كن هاي هواي داغ و فروسرخ به ترتيب از 7/126 دقيقه به 0/120 دقيقه و 7/25 دقيقه به 3/21 دقيقه كاهش يافت. متوسط زمان خشك شدن نمونه ها در خشك كن هواي داغ 8/150 دقيقه و در خشك كن فروسرخ 0/28 دقيقه بود. همچنين متوسط ضريب نفوذ مؤثر رطوبت محاسبه شده براي نمونه هاي قرار گرفته در خشك كن هواي داغ برابر m2s-1 10-10×65/1 و براي خشك كن فروسرخ برابر m2s-1 10-10×59/8 بود. زمان اعمال امواج فراصوت و روش خشك كردن تأثير معني داري بر آبگيري مجدد نمونه ها داشتند و مقدار اين پارامتر براي نمونه هاي خشك شده در خشك كن هواي داغ بيشتر بود. جهت بررسي سينتيك خشك شدن جوانه هاي گندم، مدلهاي رياضي بر دادههاي آزمايشگاهي برازش و در مجموع مدل پيج با دو پارامتر (k و n) بر اساس بالاترين صحت به عنوان بهترين مدل انتخاب شد. به طوركلي، بهترين شرايط براي خشك كردن جوانه هاي گندم، 5 دقيقه پيش تيمار با فراصوت و سپس استفاده از خشك كن فروسرخ بود.
|
Researchers
|
Samira Amin Ekhlas (First researcher) , Mohammadreza Pajohi Alamoti (Second researcher) , Fakhreddin Salehi (Third researcher)
|