Research Info

Home \بررسی کفایت نرم افزارهای ...
Title بررسي كفايت نرم افزارهاي آناليز تصويري در سنجش درصد عضلات اسكلتي فرآورده هاي گوشتي
Type Article
Keywords فرآوردههاي گوشتي، بافتشناسي، آناليز تصويري، نرم افزار گرافيكي
Abstract در سالهاي أخير توجه ويژهاي به روشهاي سنجش درصد گوشت (عضلات اسكلتي) در فرآوردههاي گوشتي شده است. با توجه به ضريب خطاي بالاي روشهايي مانند روش شيميايي، به نظر ميرسد مطمئنترين و دقيقترين روش براي سنجش درصد عضلات اسكلتي در فرآوردههاي گوشتي روش بافتشناسي و متعاقب آن استفاده از آناليز تصويري براي تفكيك اجزاي مختلف اين فرآوردهها باشد. از اين رو با توجه به مطالعات اندك انجام گرفته در اين زمينه ودسترسي نه چندان آسان به برخي از نرمافزارهاي آناليز تصويري، در مطالعه حاضر براي اولين بار درصد عضلات اسكلتي فرآوردههاي گوشتي و مدت زمان صرف شده براي بررسي هر نمونه، با استفاده از دو نرم افزار گرافيكيبا دسترسي رايگان (Adobe PhotoshopوImageJ) و دو نرم افزار گرافيكيبا دسترسي غيررايگان (ClemexوImage pro-plus) مورد بررسي قرار گرفته است. براي اين كار از تعداد 100نمونه فرآورده گوشتي (30عدد كالباس،30عدد سوسيس،20عدد همبرگر،10عدد كباب لقمه و10عدد ناگت مرغ) با ميزان مشخص عضله اسكلتي استفاده شده بهره برده شد. نمونهها پس از انتقال به آزمايشگاه و تهيه مقاطع بافتي توسط روش هماتوكسيلين- ائوزين رنگ آميزي شدند. تصاوير حاصل از مقاطع بافتي با استفاده از نرمافزارهاي مذكور آناليز شد. نتايج نشاندهنده دقت تقريبا ً يكسان هر چهار نرمافزار در سنجش عضلات اسكلتي بود.در حالي كه مدت زمان مورد نياز براي بررسي هر نمونه در نرمافزارImageJ نسبت به ساير نرمافزارها بطور معنيداري كمتر بود (05/0>p). با توجه به نتايج مطالعه حاضر به نظر ميرسد نرمافزارImageJكفايت بيشتري براي آناليز تصويري مقاطع بافتي و تعيين درصد عضلات اسكلتي فرآوردههاي گوشتي دار
Researchers Bahman Yarvari (First researcher) , ali kalantari (Second researcher) , Mohammadreza Pajohi Alamoti (Third researcher) , mohammad babaei (Fourth researcher)