Title
|
ارزيابي بقاياي آنتي بيوتيكهاي دامي در شير پاستوريزه و استريليزه مصرفي: مقاله مروري
|
Type
|
Presentation
|
Keywords
|
آنتي بيوتيك، شير پاستوريزه، شير استريليزه، ايران
|
Abstract
|
امروزه، آنتي بيوتيكها به طور گستردهاي براي درمان و رشد دام در سراسر جهان مورد استفاده قرار ميگيرند. مصرف ساالنه آنتي بيوتيكها 63151 تن گزارش شده است و تخمين زده ميشود كه تا سال 2030 تا 67 درصد افزايش يابد. در ايران اين ميزان به 806 تن در سال ميرسد و 64 درصد اين ميزان مربوط به صنعت دامپروري است. اين مطالعه با هدف بررسي مروري ميزان باقيمانده هاي آنتي بيوتيكي در شير پاستوريزه و استليريزه مصرفي در كشور در بازه زماني 2006-2020 انجام شد. پايگاه هايي كه مورد جست و جو قرار گرفتند عبارت است از: سايت هاي PubMed ،Direct Science ،SID ،Elsevier ،
Magiran ،IRANDOC و Scholar Google .كلمات كليدي استفاده شده در اين مطالعه، شير پاستوريزه، شير استريليزه، انواع آنتي بيوتيك ها )پني سيلين، تتراسايكلين، انروفلوكساسين و .....( و ايران بودند. در مقاالت مختلف در كنار حجم نمونه، محل انجام مطالعه، ميزان شيوع، انواع آنتي بيوتيكهاي مورد ارزيابي، فصل سال و روش هاي اندازه گيري بررسي و ثبت شدند. ميزان بقاياي آنتي بيوتيكي در شيرهاي پاستوريزه متفاوت بود. ميزان شيوع در فصل سرد سال بيش از فصل گرم بود. بيشترين شهرستانهاي داراي نمونه مثبت شهرستان زنجان، نيشابور و شهركرد بودند. آنتي بيوتيكهاي خانواده سولفاناميدها، آمينوگليكوزيدها و تتراسايكلين ها بيشترين ميزان را در شير پاستوريزه و استريليزه داشتند. در درجه بعدي انروفلوكساسين و پني سيلين بيشترين شيوع را در شير در ميان آنتي بيوتيكهاي بررسي شده داشتند. با توجه به اينكه باقيمانده اين تركيبات
اثرات نامطلوبي بر روي سالمت افراد دارند و عالوه بر اين منجر به ايجاد عوارض بهداشتي و صنعتي مي شوند، نياز به يك برنامه
اجرايي فراگير درصددكاهش مصرف آنتي بيوتيك ها به خصوص در صنعت دامداري مي باشد. متاسفانه در ايران هنوز استانداردي براي مقادير انتي بيوتيك ها در شير در نظر گرفته نشده و الزم است كه در اين زمينه استانداردهاي الزم تدوين و ارائه گردد.
|
Researchers
|
fahimeh tooryan (First researcher) , Khatereh Hosseini (Second researcher) , Shohreh Alian Samakkhah (Third researcher)
|