Title
|
بررسي ميزان آلودگي قارچي و آفلاتوكسين M1 در نمونه هاي شير خام گوسفندان نژاد زل در استان مازندران
|
Type
|
Thesis
|
Keywords
|
شير گوسفند، قارچ
|
Abstract
|
شير از منابع مهم تغذيه بشر به شمار مي رود و داراي تركيبات مغذي (پروتئين،كلسيم، اسيد آمينههاي ضروري) است كه متخصصان تغذيه به حضور آن در رژيم غذايي روزانه ي افراد مخصوصا كودكان و سالمندان تاكيد مي كنند. لذا همواره شاهد گسترش توليدكنندگان صنايع لبني و مصرف كنندگان محصولات اين صنايع در مناطق مختلف جهان هستيم. اما از يك سو سلامت عمومي جامعه در گرو بهداشتي بودن اين ماده غذايي با ارزش است و از طرف ديگر شير به عنوان محيط مناسب جهت رشد انواع ميكرواورگانيسم هايي مي باشد كه با توليد سم مي توانند باعث بروز بيماري هاي مختلفي شود. از جمله مهم ترين اين سموم، آفلاتوكسين ها هستند. با توجه به بررسي هاي اخير تصور بر اين است كه اين سموم با فرايندهاي معمول نگهداري و حرارتي مانند پاستوريزاسيون، استريليزاسيون واتوكلاو از بين نمي روند و تنها راه حذف آن ها در شير، رعايت دستور العمل هايي در جهت پيشگيري از حضور اين سموم است. به طوري كه همواره به دامداران توصيه مي شود كه از علوفه ي تازه جهت تغذيه دام ها استفاه كنند و از انبار كردن علوفه خودداري كنند و اصول بهداشتي در ذخيره سازي علوفه را مد نظر قرار دهند.
آفلاتوكسين ها متابوليت هاي ثانويه قارچي با سميت بالا هستند كه توسط قارچ هاي آسپرژيلوس توليد مي شوند و داراي قابليت سرطان زايي، ناقص الخلقه زايي، ايجاد آسيب هاي كبدي و كليوي و تضعيف عملكرد سيستم ايمني مي باشند. از بين انواع آفلاتوكسين ها، آفلاتوكسين B1 در دسته ي سمومي است كه از طريق مصرف خوراك دام آلوده شده به قارچ آسپرژيلوس به بدن دام منتقل شده و در كبد متابوليزه مي شود و آفلاتوكسينM1 تبديل مي گردد و از راه شير از بدن دام دفع مي شود.
جهت سنجش آفلاتوكسينM1 از روش هاي مختلف نظير:كروماتوگرافي لايه نازك، كروماتوگرافي مايع، كروماتوگرافي مايع با كارايي بالا و الايزا استفاده مي شود .
در اين مطالعه جهت بررسي ميزان آلودگي آفلاتوكسينM1 شيرخام گوسفندان نژاد بومي استان مازندران (زل) از روش الايزاي رقابتي استفاده شد و با بررسي نتايج حاصل از اين پژوهش كه بر روي 100 نمونه شير خام جمع آوري شده از 7 شهرستان استان مازندران صورت گرفته بود، دريافتيم كه 100% نمونه هاي دريافتي داراي آلودگي آفلاتوكسيني بودند، اما ميزان آلودگي در حد مجاز بوده و هيچ داده اي با غلظت آفلاتوكسين بالاي حد مجاز به ثبت نرسيد. (حد مجاز غلظت
|
Researchers
|
reyhaneh rabti (Student) , hamidreza kazemeini (Primary advisor) , razieh partovi (Primary advisor) , hojjatollah shokri (Advisor) , Shohreh Alian Samakkhah (Referee)
|