Research Info

Home \بررسی کیفیت اسپرم های منجمد ...
Title بررسي كيفيت اسپرم هاي منجمد شده با رقيق كننده BoviFree در مقايسه با رقيق-كننده هاي دستي و Steridyl در گاوهاي نر سيمنتال دومنظوره (فلك في)
Type FinishedProject
Keywords رقيق كننده، انجماد، كيفيت اسپرم، سيمنتال.
Abstract آبستني موفق و بازده اقتصادي در تلقيح مصنوعي به طور عمده به توانايي اسپرم منجمد شده در بارورسازي اووسيت بستگي دارد. زرده تخم مرغ از سال 1939 به عنوان يكي از اجزاي اصلي رقيق كننده هاي مني در گاو نر استفاده مي شود و هنوز هم محبوب است. در سال هاي اخير از رقيق كننده هاي تجاري كه به جاي زرده تخم مرغ حاوي منبع گياهي لسيتين سويا هستند مورد استفاده مراكز توليد اسپرم منجمد گرفته اند. از اينرو هدف از اين پژوهش بررسي كيفيت اسپرم هاي منجمد شده با رقيق كننده بووي فري (BoviFree) در مقايسه با رقيق كننده هاي دستي و استريديل (Steridyl) در گاوهاي نر سيمنتال دومنظوره (فلك في) بود. نمونه هاي مني از 12 گاو نر(سه تكرار براي هر گاو و در مجموع 36 انزال) با استفاده از مهبل مصنوعي جمع آوري و هر انزال به سه قسمت مساوي تقسيم شد. انجماد به روش رقيق سازي دومرحله اي انجام شد و پارامترهاي كيفي اسپرم از قبيل زنده ماني، تحرك، شكل شناسي و يكپارچگي غشاي اسپرم قبل و بعد از انجماد بررسي شدند. نتايج يافته هاي اين پژوهش نشان داد در مايع مني رقيق شده قبل از انجماد تمام پارامترهاي كيفي اسپرم در رقيق كننده دستي كمتر از ساير رقيق كننده ها بود كه در مورد يكپارچگي غشاي اسپرم اين اختلاف چشمگير بود. در خصوص اسپرم هاي منجمد يخگشايي شده، تحرك پيشرونده و ساير پارامترهاي تحرك در گروه حاوي رقيق كننده استريديل به طور چشمگيري بيش از دو گروه ديگر بود. بين گروه رقيق كننده دستي و بووي فري اختلاف معني داري ديده نشد. با توجه به اينكه يافته هاي پژوهش ما نشان داد رقيق كننده استريديل نسبت به رقيق كننده بووي فري و رقيق كننده دستي عملكرد بهتري در خصوص تحرك بعد از انجماد اسپرم دارد و همچنين با در نظر گرفتن قيمت مناسبتر آن در مقايسه با بووي فري مي توان نتيجه گيري كرد كه رقيق كننده استريديل جهت انجماد اسپرم گاوهاي نر سيمنتال دومنظوره نسبت به رقيق كننده بووي فري و دستي مناسب تر است. علاوه براين، نتايج اين پژوهش مشخص كرد كه رقيق كننده بر پايه زرده تخم مرغ جهت انجماد اسپرم گاو مناسب تر از رقيق كننده بر پايه لسيتين سويا است.
Researchers amir khaki (First researcher) , Shohreh Alian Samakkhah (Second researcher) , Alireza Ghasemi (Co worker)